Share

Bátori szokások

Bátori szokások

Bátori szokások

A bátori népszokásokról a majálistól a morványig.

Bátor községben (Heves m.) újabban a legény jövendőbelijének május elsején májusi kosarat visz, tele virággal. A lányos házhoz maga viszi el; a lány pulóverrel vagy inggel viszonozza, Ha nem ad semmit, kiutasításnak számít. Saját gyűjtés: Nagy SÜTŐ GYÖRGY 78 éves tsz-tag közlései 1958. aug. 3-án.

Morvány

Bátor községben (Heves m.) 8 kg lisztből két morvány készül, egy-egy mintegy 50—60 cm átmérőjű. Két liter tejet, 10 deka élesztőt, 10 deka vajat, 6 tojás sárgáját teszik bele és egy kiló cukrot, mazsolát (aszalt szőlőt) tetszés szerint adnak hozzá.

A tészta megkelése után kétharmadából háromágú kalácsot fonnak. Összehajtogatják és kissé összenyomva, a morványtepsi közepébe helyezik, majd az utolsó negyedrésznyi tésztából készített hengerrel megsodorva körültekerik. Tetejét tojásfehérjével megkenik, majd megsütik. A morványtepsi tkp. kenyérsütő tepsi, mert itt a kenyeret is kerek tepsin vetik be a kemencébe. A morványtésztából perecet is szoktak csinálni. KISCIGÁNY ERNŐ közlése szerint a morványba mazsolát és fűszert (fahéj, szegfűszeg) is szoktak tenni.

Sokan a mazsola helyett kevéske citromhéj vagy alma reszeléket tesznek bele, vagy aszalt szőlőt. Olyan ízeket igyekeznek kihozni a kalácsból, amit mindenki nagyon finomnak tart. Akkor emlegetik sokáig a morványt, ha valami új ízzel kedveskedett készítője a lakodalmi vendégseregnek.

Köszöntőmorvány

Bátor községben (Heves m.) a keresztanya és a közeli rokonság vitt köszöntőmorványt. Két nagy morványt szoktak egymásnak háttal állítani a hátyibа (puttonyszerű, háton hordozható fonott kas), s a pereceket zsinegre fűzve szokták a hátyi szélére erősíteni. Ezeket a nézőknek szánják. Közéjük sétál a menyasszony a keresztanyjával és átnyújtja a morványt a lesőknek. Mindenki szel magának tetszés szerinti darabot, akit megtisztel a kínálással a menyasszony.

Forrás: Savaria – A Vas Megyei Múzeumok értesítője

Fotó: Fortepan / Teodoro Wolf-Ferrari

Share post: