Megosztás

Bátor a turizmus felé nyit

Bátor a turizmus felé nyit

Bátor a turizmus felé nyit

Kékes Online – A Bükki Nemzeti Park határán fekvő festői kis település minden esélyt megragad a talpon maradásra, fejlesztési források lehívására. Az ötezer fő alatti falvakat és kisvárosokat támogató Magyar Falu Program is a falu segítségére van. A részleteket Pallagi Alfréd polgármestertől tudtuk meg.

Még kimondani is öröm hogy Bátorba egyre több fiatal család költözik, így a magyar falvak mumusa, az elöregedés kevésbé érint – fogalmaz a településvezető. Dolgozni főleg Egerbe járnak az aktív korúak. Egy csendes, nyugodt, hegyi faluba hazatérni pihentető, megnyugtató, a természet közelsége feltölti az itt élőket. Itt említem meg az egyik legfontosabb beruházást, a nemrégiben megvalósult bükkszéktetői bekötőút felújítását volt, mellyel visszakapcsolódtunk Eger vérkeringésébe.

A lenyűgöző természet látványát szeretnénk minél több ide érkezővel megosztani, Bátort és környéke helyét lefixálni a turisztikai térképen, ezért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést érintő kiírására pályáztunk, s az elnyert összegből elkészült egy korszerű, energiatakarékos és akadálymentes turisztikai fogadóépület.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést érintő kiírására pályáztunk, s az elnyert összegből elkészült egy korszerű, energiatakarékos és akadálymentes turisztikai fogadóépület.

A projekthez kapcsolódik egy tanösvény kialakítása is, amely a Mogyorós-kúttól indul és a csemetekertnél, az erdőben folytatódik. A hivatalos megnyitót követően a látogatók itt hozzájuthatnak majd a települést érintő információkhoz, bemutatjuk a helyi érdekességeket. Tervezzük, hogy az épület mellé egy kerékpártárolót is építünk a későbbiekben. Muszáj a turizmus felé nyitnunk, mert egyéb ipari tevékenység egy precíziós öntödén, a bolton és a kocsmán kívül nem igazán van nálunk, s erre ösztönöz minket a közvetlen környezetünk is.

Nagy segítség számunkra, hogy a Magyar Falu Programban a közterületek karbantartására szolgáló kistraktort nyertünk, a gép kora tavasszal érkezik meg. A járműhöz ágaprító- és sószóró adaptert is beszerzünk. A Kormánytól emellett 39 m3 szociális tűzifát is kaptunk, melyekkel a rászoruló családokat segítjük.

Biztonság tekintetében jól állunk, ugyanakkor a máshonnan érkező, időnként felbukkanó portyázók kedvét szeretnénk szegni egy hat egységből álló kamerarendszerrel, melynek pontos kialakításáról most folynak a tárgyalások.

Büszkék vagyunk a civil szervezeteinkre, kiemelten az önkormányzat által is támogatott Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesületre, mely legutóbb a Bátor a bátraké! Tudatosan a környezetünkért” projekt keretében, melyre mintegy 500 ezer forintos támogatást a MOL Alapítványtól. Ennek segítségével, a helyiek összefogásával az elmúlt évben egészen különleges, népi motívumokkal díszített közterületi szemeteskukát építettek, a dekorálásba a gyermekeket is bevonták. A kreatív munkához az egri Slate Design gótikus motívumokkal díszített beton térkövekkel járult hozzá.

Igyekszünk szépíteni a környezetünket, virágágyásokat hoztunk létre, melyet tavasszal a buszmegállónál és a kopjafánál folytatunk majd – mondta Pallagi Alfréd. Emellett 5 közterületen álló kerekes kutat újítunk fel, s a buszmegállót is önerőből korszerűsítjük.

Néhány éve 35,5 millió forint támogatással megújult a templomunk, a forrást hozzá a Vidékfejlesztési Program, az önrészt pedig az Egri főegyházmegye biztosította. Az előző polgármesteri ciklusban a faluház és az orvosi rendelő újult meg, szóval lépésről lépésre fejlődünk.

Terveink vannak bőven, ezek főként a belső úthálózatot érintik. Eddig egy hosszabb járdaszakaszunk újult meg a Belügyminisztérium támogatásával Hunyadi úton 2017-ben, azonban a Dózsa György úton, a bolt előtt aszfaltburkolatra és parkolóra lenne szükség. Nagyon rossz állapotban van a Béke út, az Ady, a Petőfi, a József Attila és a Hegyalja út is, a felújítást szakaszokban tervezzük megvalósítani. A lezúduló csapadék elszállítására az elvezető rendszert szeretnénk korszerűsíteni. Elképzeléseinket folyamatosan egyeztetjük Horváth Lászlóval, térségünk országgyűlési képviselőjével.

Emellett már egyeztetés alatt van a Heves Megyei Vízművel a Laskó- és az Aranyosi patak medertisztítása, ez szintén régen tervezett feladat. A régi iskolaépület hasznosításán is gondolkozunk, jó lenne olyan vevőt találni rá, aki a helyi koncepcióba illó felújítást hajtana végre rajta.

Körjegyzőségben működünk Egerbaktával, Hevesaranyossal és Szarvaskővel, így számunkra az is öröm, ha a közelünkben lévő falvak fejlődnek.

Megosztás: