Megosztás

Egerből a szobrászat aranykönyvébe

Egerből a szobrászat aranykönyvébe

Egerből a szobrászat aranykönyvébe

Népújság – Dallos Miklós portréfilmjéhez – Mottó: A közelmúltban vetítették le a művészről készült filmet Egerben.

Hallatlan elszántság, kemény fizikai munka, tiszta ideák… Dolgozni, ahogyan kőbe vési magát a szél, a víz, a fagy. Évmilliók alatt.

Az ember megpróbálja követni a természet szobrászmunkáját, szemben az idővel, hiszen neki pár évtized áll rendelkezésére. Hogy sikerüljön felgyorsítani az időt, maga készítette szerszámaival, mint a szél, a víz, a fagy, kőbe marja álmait. Egy életmű felmerül a lélekóceánból.

Dallos Miklós 1921-ben született Bátorban. Az azóta eltelt hatvannyolc év felkészüléssel, buktatókkal, szomorú kitérőkkel és munkával telt el.

A volt egri cisztergimnazistában elevenen él a gyermekkor megannyi élménye, szépsége. Nem törölhette ki emlékezetéből sem a háború, sem a hosszú hadifogság. Már művészeti akadémista, amikor 1948-ban ismét távozni kényszerül Magyarországról. Párizsban válik művésszé, Marcel Gimond növendékeként. Azóta is ott él és dolgozik.

Európában, Amerikában ismert kiállítóművész. 1977-ben portréfilm készült róla, és ezzel a filmmel most Egerbe visszatért.

Miklós! — milyen szép lenne, ha kőbe álmodott angyalaid egyszer ”hús-vér” voltukban leszállnának a gyermekkor színterén!

Dargay Lajos szobrászművész

Fotó: Patrice Koch – Dallos Miklós Père Clinchard-díszkút c. alkotása Les Arcs-sur-Argens településről

Megosztás: