Share

Önellátás a Banya-tanyán

Önellátás a Banya-tanyán

Önellátás a Banya-tanyán

Heves Megyei Hírlap – Jelenlegi életünk biztosan nem tartható fenn hosszú távon. Az egész emberiségnek jóval szerényebb, takarékosabb életmóddal kell(ene) beérnie.

Nemzetközi és hazai szakemberek évek óta kongatják a vészharangot. Mondják, ha az emberi társadalom továbbra is ilyen mértékben folytatja a Föld tartalékainak a felélését, akkor előbb-utóbb elpusztítja az élővilágot és önmagát is. A jelenlegi helyzet kiváltó oka a gazdaság túlzott felpörgetése, és annak csúcsjelensége, a globalizáció, ezért a gondok megszüntetéséhez ezt kell lényegesen átalakítani.

A vázolt kilátások esetén mindenesetre csakis a globalizációval szemben haladó lokalizációs folyamat segíthet. Vagyis az önellátás növelése családi, kisközösségi, kistérségi szinten – ezt vallja Máté Orsolya is, aki néhány évvel ezelőtt költözött Bátorba. A zöld mozgalom korábbi trénereként bízott abban, hogy vidéken igazi közösségre bukkan, s hogy sikerül teljes értékű életet élnie. A kezdeti bizakodást némi csalódás váltotta fel, amikor azzal szembesült, hogy a falu sem a régi már. Megszűntek a valaha remekül működő kisközösségek, az egymás céljait segítő
társaságok. Minderről így vélekedik:

– Az elődöktől örökölt kertek, földek ugyan megvannak, ám azokat egyre kevesebben művelik, egyszerűbb a zenélő hűtőkocsiról leemelni a fagyasztott zöldséget. 2005-ben gondoltunk egyet, és néhány ismerőssel megalapítottuk a Banya-tanya Alapítványt. Kezdetben kevés programunk volt, ám tavaly új lendületet kapott a szervezet egy Norvég Alapból nyert pályázati támogatással. Kidolgoztunk egy komplex programot a fenntartható fejlődés jegyében.

Share post: