Share

Bátor vadregényes tájain

Bátor vadregényes tájain

Bátor vadregényes tájain

Mesés helyek Egerben – Egerhez közel található település, mégis egy teljesen eldugott helyen a kíváncsi szemek elől. Mivel mellékútvonalon fekszik ezért csendes falu, ritka átmenő forgalommal, a lakosság nem éri el a 400 főt. A Heves-Borsodi dombságban helyezkedik el a Mátra és Bükk ölelésében.

A Bátort Egerboccsal összekötő hegygerincen végigsétálva gyönyörűen látszik a Bélapátfalva felett magasodó Bélkő, illetve innen gyönyörű panorámás kilátás nyílik Bátorra, Egerbocsra, Hevesaranyosra és még Szúcs távoli templomtornyát is lehet látni. Egy laza 12 km-es túra amiről szó van lényegében.

A Bátori elágazótól indul a Kék Túra útvonal egy szakasza, és a gyönyörű erdőn átvágva átsétálhatunk Szarvaskőbe. A bátrabbak nyugodtan kibuszozhatnak Bátorba és Szarvaskő érintésével vissza tudnak sétálni Egerbe egy kb. 25-30 km-es túra keretében. A másik iránnyal pedig egyenesen Sirokot tudod célba venni.

A faluban kitűnő forrásvíz van, ami a Mogyorós kút nevet kapta és ha a túrában megszomjaztunk nyugodtan fogyaszthatjuk a hűsítő forrásvizet.

Bátor a történelem során többször cserélt gazdát és a Báthori család birtokában volt sokáig, illetve püspöki birtok volt, így a faluban egyetlen katolikus templom áll, ami 1775-1782 között épült és Szent Imre a védőszentje. Ezenkívül megtalálható az 1823-ban épült Nepomuki Szent János kápolna.

Tehát mindenképp ajánlom Neked, hogy kilátogass erre a vadregényes tájra. Élvezd a csendet és nyugalmat, amit a környék és a természet áraszt magából. Itt biztosan lesz időd egy kicsit elcsendesedni.

Share post: