Share

Magbankot alapított a bátori Banya-Tanya

Magbankot alapított a bátori Banya-Tanya

Magbankot alapított a bátori Banya-Tanya

Heol.hu – Magbörze helyett ebben az évben új megoldást kínálnak a kertelőknek.

A Bátorban működő Banya-Tanya Alapítvány már tizenkét éve foglalkozik kiskerti növényfajták gyűjtésével, fenntartásával. Máthé Orsi alapító elmondta, a felszaporított fajták magjait közösségi magbörzéken adják ki az érdeklődő kertművelőknek. Az elmúlt évtől, mint a Magház Hálózat tagjai civil génbankként is tevékenykednek az országos génbank, a tápiószelei NBGK támogatásával.

A tájfajták, a kiskerti fajták megőrzése létfontosságú, mert ezek azok a haszonnövényeink, amelyek sok éve alkalmazkodtak a helyi klímához, talajhoz, s a kertész maga válogatta ki a saját ízlésének megfelelő egyedeket. Legtöbbször genetikailag is változatosabbak a szabványosított bolti zöldségféléknél, nem mindig akkora a hozamuk, de a sokféleségük miatt jobban ellenállnak a betegségeknek, időjárási hullámzásoknak.

Az alapítvány keres a gyűjteményébe olyan kiskerti vetőmagokat, amiket évek, évtizedek óta a kertész maga fog vissza, vagy a családjától, a szomszédságból kapta. Ilyen fajtákból kérnek mintát. Ezeket nyilvántartásba veszik, szakszerűen izolálva felszaporítják, s későbbi magbörzéken, szakmai eseményeken kiadják. A gyűjtött tételek bekerülnek az országos génbankba is. Lehetnek bármilyen életképes vetőmagok, babtól paradicsomon át egzotikumokig is, amik helyben jól nevelhetők, honosíthatók.

Szívesen fogadják a fajták történeteit, valamint családi hagyományokat, termesztési, felhasználási szokásokat, amik egyedivé teszik a zöldségféléket. Cserébe saját gyűjteményükből ajánlanak fel tételeket. Mivel idén elmaradnak a magbörzék, ezért igyekeznek jó kezekbe juttatni az eddig felszaporított vetőmagjaikat.

A kérés nem csupán Bátor területére vonatkozik, az észak-magyarországi régió bármely településéről örömmel fogadnak régi fajtákat. Ha valaki idegenhonos növényekkel sikeresen próbálkozott a térségben, a civil fajtagyűjteményben ezeknek is van helye, a gyors klímaváltozások fontossá teszik új zöldségfélék kipróbálását is. Ha tudnak ilyen magokat adni, lehetőleg február közepéig jelezzék a banya.tanya.alapitvany@gmail.com címen.

Share post: