Megosztás

Fegyveres harc a tóvölgyi erdőben a vadőrök és a tolvajok között

Fegyveres harc a tóvölgyi erdőben a vadőrök és a tolvajok között

A hatvanas évek betyárvilágának eseményeire emlékeztető sertéstolvajlás történt az elmúlt napon az érseki uradalomnak Bakta és Bátor között elterülő tóvölgyi erdejében. Az eset fegyveres harccá fejlődött, amelynek áldozatul esett a tolvajok egyike, akit az üldöző vadőrök golyója halálra sebsett, ugyhogy mire kórházba szállították volna, már nem volt benne élet s még személyazonosságát sem lehetett megállapítani.

A vakmerő lopás lefolyásáról az alábbiakban számol be az Eger tudósítója:

Az érseki uradalom tóvölgyi erdejében az uradalom sertéskondáját őrizte az elmult napon a gazdaság két cselédje. A férfiakkal volt két kisebb gyermek is, akiket a déli órákban megbiztak a sertések felügyeletével, még a távolabbi erdőrészbe mennek füvet kaszálni. A két fiú ott is maradt az állatokkal, s még akkor is egyedül voltak, mikor három óra felé megjelent előttük két ismeretlen ember, akik Bátor felől, az erdőn keresztül jöttek.

Az idegenek beszélgetésbe ereszkedtek a gyerekekkel, majd az egyik elcsalta a két fiút a konda mellől.

Ezalatt a másik férfi 20 sertést kiválogatott a nyájból és elindult az állatokkal Egerbocs felé.

Nemsokára a másik tolvaj is otthagyta a gyerekeket és társa után eredt. A gyerekek visszamentek a nyájhoz s rövid idő mulva észrevették, hogy a sertéseknek híjja van és segítségért kezdtek kiabálni. A kaszáló emberek otthagyták munkájukat és értesítették a vadőröket is, akikkel előbb az erdőt kutatták át, majd mikor látták, hogy eredménytelen a keresés, szekérre ültek és elindultak a tolvajok üldözésére.

Délután öt óra tájban, mintegy 14 kilométeres út után megpillantották az országúton a két zsiványt s rövid idő mulva utol is érték őket. A vadőrök felszólították a tolvajokat, hogy álljanak meg, de ezek válasz helyett megfordultak és a szekéren ülő üldözőkre lőttek, aztán az árokba ugrottak.

A vadőrök, akik szintén fegyveresen indultak a tolvajok üldözésére, erre szintén puskát fogtak és lövéseket adtak le az árokban lapúlókra. Az egyik lövés talált is, mert a tolvajok egyike jajgatva összerogyott. A másik az út mentén elterülő bozótosba vette be magát s elmenekült, sorsukra hagyva a lopott jószágokat. A súlyosan sebesült tolvajt szekérre tették és kórházba akarták szállítani, sebe azonban olyan súlyos volt, hogy útközben meghalt.

Mindössze annyit sikerüli megtudni, hogy arlói ember volt. A csendőrség társának kézrekerítésére erélyes nyomozást indított.

A kép forrása: Fortepan / Fortepan

Megosztás: