Share

Egy délelőtt Egerbocson

Egy délelőtt Egerbocson

Egy délelőtt Egerbocson

Omlásveszélyt jelző közlekedési tábla, csupasz hegyoldalak, sűrű erdők váltják egymást. Kanyargós, szűk, autóst és autót egyaránt próbára tevő hegyi út. Egerbocs félé haladunk Egerbaktán, Bátoron át.

Nem kis mutatványba kerül a megyeszékhelyről ezt a 28 kilométert megtenni. Kátyúk, felfagyott útrészek, az aszfaltra helyenként alig emlékeztető szakaszok. A bükkszéki elágazástól egy kis hegyi patak kíséretében érkezünk Bátorba. Az első megálló ez, hiszen három község — Hevesaranyos, Bátor, Egerbocs — közös tanácsának székhelye.

Pallagi Béláné tanácstitkár fogad bennünket, s őt kérjük meg arra is, hogy legyen a továbbiakban kalauzunk,— nyolcszázharminchét lakost tartunk nyilván — mondja a titkár. — Ebből harminc ideiglenes, ők vagy ide jöttek férjhez, vagy pedig a tsz szakemberei. Karcag és Eger az állandó lakóhelyük. A hatvanas években még ezer fölött volt a létszám, sorolja tovább, ha nem is panaszként, de azért lehangoltan. — Most is nagyon sokan eljárnak a környező üzemekbe — Borsodnádasdi Lemezgyár, Ózd, Eger, Egercsehi —dolgozni. Hogy mi ennek az oka? Erre majd Bocson fényt deríthetünk.

Az V. ötéves tervben milyen létesítményekkel gazdagodott a falu? — Épült egy ABC-árubóz 500 ezer forintért, elkészült ugyanekkora értékben a járási labdarúgó-bajnokságban szereplő helyi futballcsapat sportöltözője. Ez utóbbi javarészt társadalmi munkában.

Mik vetődtek fel gondként a falugyűlésen?— A vízellátás már évek óta visszatérő téma. Forrás lenne, csak a meglévő tároló nőtte ki magát, s mellé még egyre nagy szüksége volna a falunak. Szó volt a már említett útszakaszról is, amelynek kifogásolt része a KPM felügyelete alá tartozik. De a községi utak — amelyeknek karbantartása már a tanács feladata —szintén szóba kerültek, javítását kérték.

Mi valósul meg ebből a VI. ötéves tervben?— A megyei vízmű vállalat 500 ezer forint beruházással megépíti a víztárolót. Az utak karbantartását mi végezzük folyamatosan, a KPM-mel pedig felvettük a kapcsolatot. Járdát még mindig nem tudunk építeni — amit szintén kértek —mert most minden anyagi fedezetet a víztárolóhoz biztosítunk, ami nagyjából ki is meríti készletünket. Természetesen nemcsak ebből állnak a soron levő tervidőszak ránk háruló feladatai, ezek csak a legfontosabbak. Karbantartásra például 470 ezer forintot terveztünk.

A kép forrása: Egri Ügyek

Share post: