Megosztás

Virágzik az erdélyi kapcsolat

Virágzik az erdélyi kapcsolat

Virágzik az erdélyi kapcsolat

Heves Megyei Hírlap – Noha „hivatalos papír” még nem született róla, négy éve gyakorlatilag testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással Egerbocs és Bátor, illetve két ugyancsak szomszédos erdélyi, Székelyudvarhely melletti falvacska, Bogárfalva és Székelylengyelfalva.

Mint az akkori kapcsolatfelvételről valló egerbocsi alpolgármestertől, Szecska Antaltól megtudtuk, a két Heves megyei település régóta tervezgette már az ez irányú nyitást, ám erre csak ’97-ben, Derecskei Csaba akkori bátori polgármester kezdeményezésére, s Hajdó István gyergyószentmiklósi főesperes közbenjárására került sor.

A két erdélyi település – tudtuk meg Szecskó Antaltól – a ’80-as évek végén az „utolsó óráit” élte, lévén kis híján Románia akkor első számú vehetője, Ceausescu fejében megfogant megalomán falurombolási akciónak váltak áldozatául. Szerencsére azonban a diktátor bukásával a „tömbösítési program” is kimúlt, s ma már a szerény fejlődés jelei is tapasztalhatók a vidéken. Bogárfalván például tavaly saját templom építésébe kezdtek, s az ottani, naponta 12 ezer liter tejet felvásárló és feldolgozó sajtüzem immár Románia-szerte terjeszti kelendő termékeit.

A kapcsolatfelvétel eredményeképp a Heves megyei települések közös delegációja először az ottani borvízforrás ünnepére, a szelykei napokra kapott meghívást, azóta pedig – akárcsak az idén – a csíksomlyói búcsú idejére várják az ittenieket, akik rendszeresen az augusztus 20-i ünnepségeken látják viszont az erdélyieket. Az alpolgármester szerint a települések vezetői közötti és – köszönhetően a családoknál történő kölcsönös elszállásolásoknak – a személyes kapcsolatok is igencsak megerősödtek, s most már azt tervezgetik, hogy jövőre egy egyhetes gyermekcsere-akciót is beülesztenek a programba.

Illusztráció:

Megosztás: