Megosztás

Otthontalanul Bátorban?

Otthontalanul Bátorban?

Otthontalanul Bátorban?

Heves Megyei Hírlap – Majd’ két év csúszással – a tulajdonviszonyok rendezését követően – rövidesen folytatódhatna a bátori idősek otthonának beruházása, ám kiderült: a viharfelhők korántsem vonultak még el.

– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy idősotthon épülhet a községben, ugyanis Bátor elöregszik, nincs munka helyben, ezért a fiatalok elköltöznek – jelentette ki Major Györgyné, akinél a beruházás felől érdeklődtünk. Miként fogalmazott, egy kis pezsgést remél a fejlesztéstől, s azt, hogy új munkahelyeket adjon, mert amióta a téesz megszűnt, „túl nagy a csend a faluban”. Talán akadna olyan látogató is, akinek megtetszik a környék, és szívesen venne itt házat.

Hasonlóan vélekedik a szintén a településen élő Varga Éva, aki szerint a lakóparkszerű otthonnal csak nyerhet Bátor.

– Ez már csak a munkahelyek miatt sem mellékes. Egyáltalán nem mindegy, hogy valakinek kora reggel buszra kell szállnia, mert Egerben, netán valahol a környékén kapott állást – ha egyáltalán kapott -, s csak késő este ér haza, vagy helyben is el tud helyezkedni. Az otthon által biztosított széles körű szolgáltatások pedig az itteniek életkörülményeit is javíthatják. Éppen ezért örülnék, ha mihamarabb folytatódhatna az építkezés – tette hozzá.

A mintegy egymilliárd forintos beruházás ügyével lapunkban többször is foglalkoztunk. Mint azt Szarvas Béla, az Ezüst Otthon Kft. ügyvezetője felelevenítette: két év előkészítés után,

2006. február végén kezdték meg az amerikai típusú, emelt szintű szolgáltatást és teljes körű egészségügyi ellátást biztosító idősek otthonának a kivitelezési munkálatait.

– Az általunk tervezett modell a tengerentúlon már 30-40 éve működik, a teljes körű, négy csillag pluszos szállodai színvonalú intézménynek ideális környezetet találtunk Bátorban. A csodálatos környezetre, a gyógyvizek közelségére az akkori polgár- mester hívta fel a figyelmünket – utalt vissza a kezdetekre. – Nyugat-Európában ilyen jellegű intézményekben él az időskorú népesség több mint húsz százaléka, s már Magyarországon is ebbe az irányba fordultak az igények. A leendő 128 férőhelyes otthon 6500 négyzetméteres ingatlanon terül el. Nagyon fontos, hogy 64 új munkahelyet is biztosít majd az itt, illetve a térségben élőknek.

Csakhogy hamar kiderült: korántsem lesz zökkenőmentes a beruházás ügye. Szarvas Béla szerint eleve hiba volt választási évben ilyen vállalkozásba fogni, de a legnagyobb gondot a roppant kusza és rendezetlen telekviszonyok jelentették. Mint mondta, volt olyan fólddarabka, amelynek a státusát tisztázandó, 1910-ig kellett visszakutatni
a dokumentumokat. Összesen 294 tulajdonossal – köztük olyannal, akinek mindössze másfél négyzetmétere volt – kellett dűlőre jutniuk, de néhány „jóakaró” is gátolta a fejlesztést.

– Most azonban eljutottunk oda, hogy kifizettük a tulajdonosokat, s egy-két héten belül az utolsó telekkönyvi átvezetés is lezárul. A jelenlegi polgármesterrel folytatott, a beruházás továbbvitelét gátoló vitánkat is le szeretnénk zárni, hagytunk erre is időt. Most várjuk, ez miként sikerül. A rendezésben nagy szerepe volt a térség országgyűlési képviselőjének is, így még az idén újraindíthatjuk a beruházást. Ám ha újabb akadályokat gördítenek elénk, akkor a befektetők kivonulhatnak a projektből, s az otthon máshol épül majd fel – figyelmeztetett az ügyvezető.

Megosztás: