Share

Nem ott és nem úgy épül

Nem ott és nem úgy épül

Nem ott és nem úgy épül

Heves Megyei Hírlap – Megszegték a hatósági építési engedélyt az idősek otthona alapozásánál. Az egymilliárdos beruházás nem ott és nem úgy épül, ahogy az engedélyek szóltak. Lakóparkszerű idősek otthonához kaptak építési engedélyt a községben. Ám az egri építésügyi hatósághoz az alapozás megkezdése után több helyi telektulajdonos is panasszal fordult: az ő telkükön építkeznek. Nem pedig a községi focipályán, ahová az engedélyt kiadták.

– Több mint száz telektulajdonos volt érintett – mondja Tuza Róbert, az egri polgármesteri hivatal igazgatási irodavezetője. – Nem oda adtuk ki az engedélyt, ráadásul nemcsak a helytől, hanem a kiviteli tervektől
is eltértek az építők. Ezért az építkezést leállítottuk. A telekvitákat előbb rendezni kell.

– Most nézze …! – dühöng a bátori Kiss József, mutatva, hogy mobilvécék, vasanyagok kerültek a telkeikre. – Horvátországban engedély nélkül felépített nyaralókat bontanak, itt meg az én telkemre építenek. Biztonsági őrrel akartak távol tartani a telkemtől.

Kiss urat bűnbaknak állítják be sokan a faluban, pedig csak azt szeretné, hogy törvényesen menjenek a dolgok. Oda építsenek 128, egy- és kétszemélyes apartmant, ahová az engedélyt kiadták. Az is felháborította, amikor Bátor korábbi polgármestere így nyilatkozott: „Értetlenül állok a jelenség előtt. Vannak, akik nem átallanak nemtelen eszközökhöz nyúlni, hogy akadályozzák a beruházás mielőbbi megvalósulását.”.

Az önkormányzat a focipályát vitte be apportként az építkezésbe. így 2004. június 15-én 20 millió forinttal lett tagja az Ezüst Otthon Ingatlanhasznosító Kft.-nek. A kft. törzstőkéje 2005. szeptember 25-én már 38,6 millió forint, Bátor törzsbetétje 2,86 millió (7,4 százalék), míg a Terézváros 2002. Ingatlanfejlesztési Kft. 35,74 millió (92,59 százalék) forinttal részesedik. A nyugdíjasotthon lakóinak idén novemberre ígérték a költözést.

– A telekviták rendezéséig meg sem kezdődhetett volna az építkezés – magyarázza Bódi Miklós, a Heves Megyei Közlekedési Felügyelet igazgatója -, hiszen nem tudnak bejárni az ingatlanjaikra. Amíg ez így van, addig mi sem adhatunk ki szakhatósági engedélyt.

A kivitelező Neutron 2000 Kft. ügyvezetője, Bús Antal szerint a „rossz szomszédság török átok”-elv érvényesül Bátorban. Hozzáteszi: amíg nincs új építési engedély, addig állni fog az építkezés. Ez akár éveket is jelenthet.

Share post: