Megosztás

Ahova Vidróczki mulatni járt – Izgalmas új tanösvény Bátorban

Ahova Vidróczki mulatni járt – Izgalmas új tanösvény Bátorban

Ahova Vidróczki mulatni járt – Izgalmas új tanösvény Bátorban

Sajtóközlemény – Mozgalmas földtörténeti múlt emlékei, festői sziklák és szűk vízvölgyek között, erdőkben és egykori ligetes legelőerdők vidékén kanyarog a Bátor tanösvény, melyet a Turisztikai Központ új épületével együtt adtak át a 64,58 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével megvalósult Turisztikai fejlesztés Bátor Községben (TOP-1.2.1-16-HE1-2017-00002) projekt keretében.

Ahol a Bükk nyugaton véget ér, és a Heves–Borsodi-dombvidék erdős hullámai kezdődnek, az erdők ölelésében e két tájegység határán fekszik egy aprócska, alig 390 lelkes palóc falu, Bátor. Már a bronzkorban megjelent itt az ember, és a régészeti leletek alapján eleink már a kora Árpád-korban megtelepedtek a Laskó- és az Aranyos-patakok összefolyásánál. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy ezt az erdőkkel, legelőkkel tarkított hegyvidéki tájat az ember legalább egy évezrede alakítja, felhasználva a természet nyújtotta erőforrásokat, lehetőségeket. Az ember és a táj e hosszas együttélése során alakult ki ez a vidék, melyet most már egy újonnan létesített, 8,6 km hosszú tanösvény is bemutat.

Az elnyert 64,58 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás segítségével készült a 12 állomásponttal rendelkező tanösvény mellett egy korszerű, energiatakarékos és akadálymentes turisztikai fogadóépület is létesült. A tanösvény szakmai és műszaki kivitelezését a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület valósította meg.

Az útvonalon megismerhetjük Bátor környékének mozgalmas földtörténeti múltját, megtekinthetjük az egykor itt lévő mélytengeri árok hasadékain felbuggyanó híg, bazaltos láva hirtelen megszilárdult, párna alakú kőzettömbjeit.

Nyomába eredhetünk a Bükk és a Mátra vidékének híres betyárának, Vidróczkinak is, aki – a néphagyomány szerint – egyszer az Egri Érsekség egész birkanyáját elhajtotta innen.

A természetvédelmi oltalom alatt álló Nagy-oldal melegkedvelő tölgyeseiben, illetve az itt kialakult szilikát sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, többek közt itt virít nyár elején a bennszülött magyar kőhúr egyik legnagyobb állománya. A Nagy-oldal gyorsan felmelegedő déli lejtőivel szöges ellentétben állnak a Laskó- és a Víz-völgyi-patak szűk, hűvös völgyei, ahol a völgytalpon öreg égeresek vetnek árnyékot a vizes élőhelyekre.

Tehát van miért felkeresni ezt a vidéket, akár családdal, gyerekekkel is – hiszen a túraútvonal néhány óra alatt végigjárható, könnyű terepen visz.

A projektről bővebb információt a https://batortanosveny.hu oldalon olvashatnak.

A sajtóközleményhez fotók INNEN tölthetőek le. Az átadóról készült képek várhatóan péntek (december 17.) délután 16:30-kor kerülnek fel.

 

További információ kérhető:

Botos Regina
marketing projektvezető
Turisztikai fejlesztés Bátor Községben (TOP-1.2.1-16-HE1-2017-00002)
E-mail: reginabotos@gmail.com
Telefon: +36 20 55 22 445

Megosztás: