Megosztás

Zarándokcsavargó a Bükk rengetegein

Zarándokcsavargó a Bükk rengetegein

Zarándokcsavargó a Bükk rengetegein

Bár a Bátor tanösvénynek csupán egy részét érintette Cseh Béla (Zarándokcsavargó) útja, mégis szeretnénk megosztani, hiszen e kis „csavargás” is Bátor körül történt, s mi is úgy gondoljuk, érdemes tőlünk Szarvaskőre is ellátogatni egy könnyed túra során.

Zarándokcsavargó minden bátorságát összeszedve Bátor faluból egyedül indult keresztül a Bükk rengetegein.

Előzménye, hogy két társa – felmerült nehézségek miatt – lemondták a részvételüket. Erős kezdésként, rögtön egy pestisben elhullott vaddisznókra figyelmeztető tábla hívta fel a figyelmét. Tudatosan egy barna fehér csíkos ingben zarándokolt, hogy ezzel is próbálja kivívni a március végén tömegesen ellő vaddisznó anyukák szimpátiáját, lévén, hogy az általuk szigorúan védett bébi vaddisznók öltözete is hasonló. Az út kifogástalanul jól járható volt. Ugyan a Bükk erdei útjai nincsenek csatornázva, s 10 km-es körzetben még csak hétvégi házak sincsenek, zarándok mégis bivakolásra is alkalmas – nemek szerint szigorúan szétválasztott – két kútgyűrűre talált. Megpihenve rajtuk tudta elfogyasztani szerény, de pompás zarándokebédjét (sajtos pirítós, sok aprított zöldéggel + kávé + csoki).

Két aranyos, bátor pici lovagló, illetve pónizó gyermekkel találkozott, akiket édesanyjuk engedélyével le is fotózhatott. Hamarosan feltűnt a távolban a Vodafone-kilátó, melyet a szolgáltató az erősítő és átjátszó funkción kívül a köré épített faszerkezetű kilátó funkcióval is bővítette, nagyon helyeselhető módon. Ez a kilátó volt zarándokcsavargásának fő célpontja.

Az ember ott van, ahol a figyelme. Ha egyedül zarándokol, s olyan helyen, ahol még soha nem járt, garantált, hogy a figyelme a jelenben tartja. (Különben nagyon eltévedne.) Istennel a jelenben, s kint a természetben lehet igazán találkozni, s ez nem más, mint a Szentlélektől belülről kifelé átsugárzó határtalan bizalom érzése. Zarándokcsavargó legalábbis így tudja magának megfogalmazni a gyönyörűséges természeti szépségű helyeken elöntő magányos Isten-élményét. Ilyenkor eltölti a határtalan boldogság és a hála érzése, a köszönöm Uram, hogy vagyok! Isten csodálatos szépségű világában, a természet pompáját látva, magányos zarándoklatai a Teremtőnek szóló dicsőítő himnusszá válnak.

A kilátótól talált egy Szarvaskő faluba levezető ösvényt, háromszögletű csúcs jellel. No, ez a jel azt jelenti, hogy fel lehet rajta jutni sok szenvedéssel a csúcsra, hátrafordulás nélkül, de lefelé életveszélyes, azaz nem járható. Erről a ”beporosodott” tudásáról megfeledkezett, és egy nagy, egy közepes, s két jelentéktelen eséssel, néhány tudatos fának rohanással ért le a falu klasszicista templomához. Itt még a hátizsákjára szerelt medveriasztó harangtól egy maci úgy megijedt, hogy azonnal felkúszott az első villanypóznára. Köszönöm uram ezt a csodálatosan szép időben, gyönyörű helyeken, komolyabb sérülés nélkül megtett utamat!

Fotó és szöveg: Cseh Béla

Megosztás: